Hidegvérű lovak
2013.03.29. 10:34
Sok vonatkozásban ellentétei a melegvérű lovaknak. Az összbenyomásuk alapján az erővel páruslt tömeget testesítik meg. Ehhez a feltünő izmoltság, a fark, és az ágyék barázdáltsága társul. Ezt a benyomást a szélességi méretek dominanciája is hangsúlyozza a magassági méretek fölött. A figyelemre méltő szárkörméret fajtától függően 23- 30 cm. A lába rövidebb, mint a melegvérű lovaké. Ez is elősegíto a hatalmas vonzóerő kifejtését. Ez utóbbinaka szolgálatában áll a hámhoz való jó alkalmazkodást segítő meredek lapocka, el nem hanyagolható hatalmas terjedelmű, hosszú, széles és izmos far. Az általában magas nyakillesztés következtében a nyak terjedelmes izmai ráborulnak a marra, ami azt elmosódottá teszi. A sörényélből dús, vastag szálú és hullámos sörény nő ki, ami annyira dús lehet, hogy a nyak két oldalára hullik. Hasonlóan terjedelmes az üstök, meg a farokszőrzet is, ami szintúgy hullámos. A hosszúszőrök kapcsán megemlíthető a sokszor csüdekcémához vezető tömött, dús bokaszörzet. Az óriási terjedelmű övméret a dongás mellkasnak köszönhető, egyben jelzi, hogy nem hátas hasznosítású lóról van szó. Ez utoljára a középkorban fordult elő, amikor péncélos lovagok használták. Rövdnek hat a lépése és az ügetése. Eltekintve egy- két hidegvérű fajtától, nem is szívesen üget. Fő hasznosítási formája a nagy terhek rövid úton való közelítése a kitűzött célállmosásra. Nyugodt vérmérsékletű, könnyen kezelhető, kocsisra nem különöseb igényes. Gyors fejlődése, továbbá szivacsos csontozata, vizenyős izomszövete miatt gyorsabb az elhasználódás. Tekintélyes súlygyarapodása, jelentékeny hústermelése van, így az alternatív gondolkodásban új hasznosítási, hasznosulási módot talált magának.
Gazdasági szempontból legfontosabb tulajdonságai:
- Gyors fejlődés
- Nagy fejlődési erély
- Kiváló takarmányértékesítő képesség
- Nyugodt vérmérséklet
- Könnyű kezelhetőség s idomíthatóság
- Korai tenyészérettség
- A tartási körülményekkel szemben viszonylagos igénytelenség
- Magas húskitermelési %, jó vágóérték
Hasznosítási módjai:
Igaerő: nagy testtömege, nyugodt vérmérséklete folytán ideális igásló.
Hús: üzemszerű viszonyok között a húslótenyésztés a húsmarhatenyésztéshez képest nem igényel jelentős beruházástöbbletet és eltérő technológiát. A két ágazat kiválóan társítható egymással. A húshasznosítás hozamai nem maradnak el a legjobb húsmarhák teljesítményétől sem.
A hidegvérű és melegvérű lovak párosítását sodrottnak nevezzük, ami országszerte elterjedt.
Suffolk
Shire
Clydesdale
Percheron |
Comtois
Boulonnais
Breton
Ardenni
|
Freibergi
Jütlandi
Schlewigi
Rajna- vesztfáliai |
Feketeerdei sárga
Délnémet hidegvérű
Nóri
Magyar hidegvérű |
|